Lekovito deluje na nerve, rad mozga, reguliše hipertenziju. Nitrati smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti
Francuska deca ne znaju šta je cvekla
Zeleniš, voće i jaja otklanjaju umor
BOGATSTVO mineralima, ugljenim hidratima, mastima i belančevinama čini cveklu (Beta vulgaris) izuzetno zdravom namirnicom. Kao lekovita koristi se u domaćinstvu i savremenoj medicini.
Njena osnovna primena je u suzbijanju pojave tumora i lečenju leukemije.
Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a povoljno utiče na nerve i rad mozga, pospešuje rad želuca, creva i žuči.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.
KOKTEL PROTIV PRITISKA
Sipajte u teglu
1 čašu sveže isceđenog soka šargarepe,
1 čašu sveže isceđenog soka cvekle,
1 čašu meda i
1 dl alkohola i dobro promešajte.
Dobro zatvorite teglu i ostavite je na tamnom i hladnom mestu da odstoji 3 dana. Posle tri dana lekoviti koktel je gotov. Uzimajte po jednu kašiku ovog koktela 3 puta dnevno, najmanje tri meseca.
Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti. Zbog svih dobrobiti, lekari cveklu nazivaju prirodnim aspirinom. Sok od cvekle povećava telesnu izdržljivost i jača cirkulaciju, a nitrati iz nje šire krvne sudove i poboljšavaju opšte stanje organizma i izdržljivost pri svakoj fizičkoj aktivnosti.
Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u lekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, smanjuje holesterol, podstiče razmenu materija i stimuliše efikasnije funkcionisanje jetre.
U cvekli ima najviše vitamina C, pa karotena, zatim vitamina B1 i B2 i B12, vitamina koga retko ima u biljnim namirnicama. Ovo povrće može da se „pohvali“ i gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čoveku za život i optimalno funkcionisanje: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum i stroncijum.
Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, zbog čega se preporučuje vegetarijancima.
Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, pozitivno deluje na rad creva i njihovu peristaltiku.
Često se cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim.
Ovim posrednim načinom utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin, kojeg takođe, ima u cvekli, omogućava održanje visoke koncentracije leukocita. Pored lečenja malokrvnosti, korisna je i u lečenju tumora, leukemije i raka.
Ovo povrće zbog betanina i betaina podstiče razmenu materija i smanjuju holesterol. Cvekla je, takođe, veoma dobra i za lečenje ateroskleroze, pošto sadrži potrebne količine joda.
UVEK DOBAR SOK
Možete, za promenu, probati i ovaj provereno dobar recept protiv povišenog holesterola. Cvekle oprati i odseći im vrhove. Malim nožićem izdubiti cveklu i u svaku sipati po sok od jednog limuna. Znači 1 cvekla, 1 limun. Treba da odstoji 12 sati. Ujutro na prazan želudac pet dana piti sok, pa mesec dana napraviti pauzu.
Poslednjih godina popularan je i sok od cvekle, ali ako ga kuvate, neće biti ni blizu zdrav i lekovit kao kada ga pravite od sveže cvekle. Jedan od načina spravljanja je da jednostavno oljuštite plodove, sitno ih iseckate ili izrendate, potom prelijete medom i sokom od limuna. Potrebno je da odstoji nekoliko sati, onda procedite sok i pijte ga nekoliko puta dnevno po malo.
Ova lekovita biljka je kao lek poznata već 2.000 godina. Sok od cvekle uz sve njene lekovitosti sprečava i starenje organizma. Blagotvorno deluje kod bolesti jetre, pluća, kože, groznice, konstipacije, karcinoma, prehlade, posledica pušenja, trovanja nikotinom, zatvora jer čisti organizam, i drugih zdravstvenih problema. Za lečenje se koristi isključivo sirova cvekla.
Nema komentara:
Objavi komentar