petak, 21. listopada 2016.

Cvekla čuva srce usporava starenje

Lekovito deluje na nerve, rad mozga, reguliše hipertenziju. Nitrati smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti
Cvekla čuva srce usporava starenje

Francuska deca ne znaju šta je cvekla
Zeleniš, voće i jaja otklanjaju umor
BOGATSTVO mineralima, ugljenim hidratima, mastima i belančevinama čini cveklu (Beta vulgaris) izuzetno zdravom namirnicom. Kao lekovita koristi se u domaćinstvu i savremenoj medicini.
Njena osnovna primena je u suzbijanju pojave tumora i lečenju leukemije.

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a povoljno utiče na nerve i rad mozga, pospešuje rad želuca, creva i žuči.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.


KOKTEL PROTIV PRITISKA

 Sipajte u teglu
1 čašu sveže isceđenog soka šargarepe,
1 čašu sveže isceđenog soka cvekle,
1 čašu meda i
1 dl alkohola i dobro promešajte.

Dobro zatvorite teglu i ostavite je na tamnom i hladnom mestu da odstoji 3 dana. Posle tri dana lekoviti koktel je gotov. Uzimajte po jednu kašiku ovog koktela 3 puta dnevno, najmanje tri meseca.
Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti. Zbog svih dobrobiti, lekari cveklu nazivaju prirodnim aspirinom. Sok od cvekle povećava telesnu izdržljivost i jača cirkulaciju, a nitrati iz nje šire krvne sudove i poboljšavaju opšte stanje organizma i izdržljivost pri svakoj fizičkoj aktivnosti.

Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u lekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, smanjuje holesterol, podstiče razmenu materija i stimuliše efikasnije funkcionisanje jetre.

U cvekli ima najviše vitamina C, pa karotena, zatim vitamina B1 i B2 i B12, vitamina koga retko ima u biljnim namirnicama. Ovo povrće može da se „pohvali“ i gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čoveku za život i optimalno funkcionisanje: kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum i stroncijum.

Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količinu kobalta, zbog čega se preporučuje vegetarijancima.
Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, pozitivno deluje na rad creva i njihovu peristaltiku.
Često se cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim.

Ovim posrednim načinom utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin, kojeg takođe, ima u cvekli, omogućava održanje visoke koncentracije leukocita. Pored lečenja malokrvnosti, korisna je i u lečenju tumora, leukemije i raka.
Ovo povrće zbog betanina i betaina podstiče razmenu materija i smanjuju holesterol. Cvekla je, takođe, veoma dobra i za lečenje ateroskleroze, pošto sadrži potrebne količine joda.

UVEK DOBAR SOK

 Možete, za promenu, probati i ovaj provereno dobar recept protiv povišenog holesterola. Cvekle oprati i odseći im vrhove. Malim nožićem izdubiti cveklu i u svaku sipati po sok od jednog limuna. Znači 1 cvekla, 1 limun. Treba da odstoji 12 sati. Ujutro na prazan želudac pet dana piti sok, pa mesec dana napraviti pauzu.
Poslednjih godina popularan je i sok od cvekle, ali ako ga kuvate, neće biti ni blizu zdrav i lekovit kao kada ga pravite od sveže cvekle. Jedan od načina spravljanja je da jednostavno oljuštite plodove, sitno ih iseckate ili izrendate, potom prelijete medom i sokom od limuna. Potrebno je da odstoji nekoliko sati, onda procedite sok i pijte ga nekoliko puta dnevno po malo.

Ova lekovita biljka je kao lek poznata već 2.000 godina. Sok od cvekle uz sve njene lekovitosti sprečava i starenje organizma. Blagotvorno deluje kod bolesti jetre, pluća, kože, groznice, konstipacije, karcinoma, prehlade, posledica pušenja, trovanja nikotinom, zatvora jer čisti organizam, i drugih zdravstvenih problema. Za lečenje se koristi isključivo sirova cvekla.

Nema komentara:

Objavi komentar