nedjelja, 23. listopada 2016.

Banana

Banana je pristupačna, dostupna tijekom cijele godine i velikom broju ljudi omiljeno voće. Postoji čak 300 vrsta banana, od kojih se tek 20 uzgaja za prodaju. Ima žutu koru, svijetlo žuto meso, slatkog je okusa, mekana i kremasta. Iako je biljka izuzetno visoka, ne spada u porodicu stabala.
Banana

Nutritivna vrijednost

Banane sadrže visoku razinu kalija, minerala koji je neophodan za pravilan rad mišića. Odličan su izvor vlakana, a sadrže malo zasićenih masnoća i kolesterola. To je jedna od rijetkih vrsta voća koja sadrži čitavi kompleks vitamina B, od kojih u najvećoj mjeri sadrži tiamin, riboflavin, niacin i folnu kiselinu.
U usporedbi s jabukom, ima čak 4 puta više bjelančevina, 2 puta više ugljikohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i željeza, i 2 puta više svih ostalih vitamina i minerala.
Uz sve navedeno, banane sadrže bakar, mangan, selen i cink. Ovo je stvarno čudesan i nevjerojatan plod.

Srčani udar

Banane sprječavaju niz raznih bolesti. Znanstvenici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40%.

Anemija

Banana je odličan izvor željeza koji je ključan za pravilnu proizvodnju hemoglobina i mnogih enzima koji su ključni za formiranje crvenih krvnih stanica.

Krvni tlak

Nedavno istraživanje je pokazalo da 2 banane dnevno mogu značajno smanjiti razinu krvnog tlaka. Ovo je svakako jeftiniji i ukusniji način kontroliranja razine krvnog tlaka.

Mozak

Znanstvenici su ustanovili da studenti koji jedu bananu za doručak, međuobrok i nakon ručka imaju znatno veću razinu koncentracije. Kalij iz banane potiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.

Proljev

Banana će vratiti funkcije probavnog sustava u ravnotežu, upiti veliku količinu vode, olakšati proljev i regulirati rad crijeva.

Energija

Ugljikohidrati iz banane će brzo podignuti razinu energije. Velik broj profesionalnih sportaša u pauzama jede bananu jer je lako probavljiva i brzo podiže razinu energije.

Žgaravica

Banane neutraliziraju želučanu kiselinu. Ako patite od žgaravice, pojedite jednu bananu kako biste ublažili taj neugodan osjećaj.

Jutarnje mučnine

Trudnice pojačano trebaju paziti na prehranu, a banana je zdrava, ukusna i olakšat će tegobu koja pogađa većinu trudnica. Banana će podignuti razinu šećera u krvi, što vam treba kada osjećate jutarnje mučnine.

Stres

Kada smo pod stresom, naš metabolizam se ubrzava, ubrzavaju se i otkucaji srca, a smanjuje se razina kalija. Banana će vratiti razinu kalija u ravnotežu i regulirati otkucaje srca.
Grčevi u mišićima

Manjak kalija može uzrokovati grčeve u mišićima, naročito ako radite vježbe visokog intenziteta. Ako svakodnevno vježbajte, svakodnevno pojedite bananu zbog povećanja energije i smanjenja rizika od nastanka grčeva u mišićima.

Čir na želucu

Banana će neutralizirati želučanu kiselinu, stvoriti zaštitni sloj na želucu, zbog čega će bol i nelagoda uzrokovana čirom biti smanjena.


Savjeti za konzumaciju

Jedite banane kada su zrele. Tada imaju najmanju razinu ugljikohidrata. Probavnom sustavu treba više vremena da razgradi bananu koja nije zrela. Banane možete dodavati u smoothie. Stavite ih u blender i pomiješajte s drugim voćem ili sokovima kako biste dobili bogat, kremast i ukusan smoothie.

Nema komentara:

Objavi komentar