srijeda, 16. studenoga 2016.

Prirodni lijekovi koje možete napraviti

U novije doba je upotreba šipka ponovno dobila na popularnosti jer je ustanovljeno da mesnati dio sadrži mnogo vitamina C. Šipak je, uz zeleni plod oraha, najbogatiji prirodni izvor ovog važnog vitamina. Ustanovljeno je također da se u osušenom šipku, a iu proizvodima dobivenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan dio tog inače nestabilnog vitamina.
Prirodni lijekovi koje možete napraviti

Divlja ruza

Radi visokog sadržaja vitamina C prirodni lijekovi i pripravci od šipka služe za jačanje imuniteta.
Zbog toga se propisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije poput prehlade i gripe.

Kako možete iskoristiti šipak kao lijek?

Čaj od šipka koristi se i kod upalnih procesa bubrega, pogotovo za sprječavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mjehuru trebalo bi duže piti čaj od šipka. Čaju od šipka nije potrebno dodavati šećer jer je šipak sam po sebi slatkast. Može se miješa i s drugim biljkama. Zbog kiselkastog okusa Šipkov čaj je ugodno osvježenje kod bolesti s temperaturom.
Sjemenke se u narodnoj medicini koriste kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kod reume. Marmelada od šipka je zimi dobar dodatni izvor vitamina C. Zreli šipak bere se u rujnu i listopadu, zatim se suši i drobi u sitnije dijelove.

Mješavina od šipka za liječenje anemije

Pomiješajte 2 žlice šipka, 2 žlice bobica crnog ribiza i 2,5 dl hladne vode. Usitnjeni suhi šipak i suhe bobice ribizle prelijte hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhajte 10 minuta. Popijte tri ovako pripremljene šalice čaja dnevno kod manjka željeza u krvi.

Za liječenje prehlade ili gripe – Čajna mješavina

Priprema: 30 g šipka, 20 g cvjetova lipe, 20 g cvjetova zove, 10 g pelina, 2,5 dl kipuće vode i 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Čaj po želji zasladiti medom, najbolje odabrati manuka med. Uzimati 2-3 puta dnevno.

Domaći pekmez od šipka

Zreli i na suncu omekšani šipak očistiti od sjemenki i dlačica (nije nužno). Mesnati dio sameljite i pomiješajte s jednakom količinom šećera i vode. Kad voda ispari i šipak omekša, propasirajte ga i ponovno zakuhajte dok se ne zgusne. Možete dodati po želji i malo limunovog soka ili vitamin C.

Prirodna čajna mješavina od šipka za čišćenje krvi

Pomiješajte 20 g šipka, 10 g listova breze i 10 g pirevine. Prilikom pripreme čaja žličicu mješavine prelijte šalicom kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 15 minuta i procijedite. Pijte tri šalice čaja dnevno.

Čaj od sjemenki šipka za uklanjanje bubrežnog kamenca

Čaj od izdrobljenih sjemenki kuhamo pola sata, a zatim ostavimo da pokriven odstoji još jedan sat. Ugodnog je okusa jer sjemenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamena, bolesti bubrega i mjehura i reume.

Diuretički čaj – Mješavina šipka i drugih biljaka

Priprema: 50 g šipka, 20 g korijena zečjeg trna, 10 g listova breze, 10 g preslice, 2,5 dl kipuće vode i 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj uzimati 2-3 puta dnevno.

Mješavina od šipka za liječenje reume

Pomiješajte po 30 g cvijeta divlje ruže(šipka), lipe i zove i 10 g cvijeta boražina. Dvije velike žlice mješavine prelijte litrom kipuće vode, poklopite i ostavite da tako odstoji 20 minuta. Procijedite čaj, popijte ga toplog i po želji zasladite medom. Ovaj čaj također pomaže u liječenju prehlade jer potiče znojenje.

Čaj od šipka za jačanje imuniteta – Odličan za jesen i zimu

Pomiješajte 10 g šipka, 20 g kamilice, 20 g zove, 10 g matičnjaka , 10 g lista borovnice, 10 g koprive, 10 g stolisnika, 5 g nevena i 5 g hibiskusa. Kašičicu mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite.

Ljekovito vino od šipka

Za pripremu vina od šipka potrebno je 3 kg ploda, 4 l prekuhana vode i 2 kg šećera. Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po dužini isjeku i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerni rastvor. Čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom i sadržaj se prepusti vrenju na toplom mjestu. Nakon potpunog vrenja tako dobijeno vino se procijedi i napuni u boce i čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.

Liker od šipka za jačanje imuniteta

Potrebno vam je 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45 posto alkohola. Šipak usitnite i stavite u teglu od 1,5 litara. Prelijte lozovačom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplom mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u boce. Uzimajte oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.

Medeni liker od šipka

U 5 dl kipuće vode otopite 300 g meda, dodajte 50 g ružinih latica i poklopite. Nakon deset minuta procijedite, dodajte litar rakije i promiješajte. Kad se tekućina sasvim ohladi, ulijte u boce i začepite čepom od pluta. Liker se čuva mjesec dana na hladnom i suhom mjestu, pa tek nakon toga može se posluži.

Nema komentara:

Objavi komentar